Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 15 april 2010

Religionsfrihet att slakta utan bedövning?

Svenskt djurskydd är bäst i världen - på pappret. Vi bör inte förhäva oss, men å andra sidan, så ursäktar inte bristerna i vårt djurskydd, eller slakteriverksamhet, att man måste acceptera obedövad slakt.

Istället bör vi radikalisera vår kamp mot djurplågeri inom vårt lands gränser och inom EU:s.

Då kan vi inte i religionsfrihetens namn legalisera, såsom föreslås av Judiska Centralrådet och vissa folkpartister och kristdemokrater, obedövad slakt.

Att sedan dessa har mage att spela ut antisemitkortet, för att skrämma till undfallenhet, är bara värt förakt. Det är korrumpering av språket.

Hanne Kjöller skrev en bra replik på DN:s ledarsida mot denna sorts demagogi, representerad av Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska Centralrådet:

"När ordföranden Lena Posner Körösi argumenterar för att koscherslakt bör tillåtas i Sverige gör hon det genom att trampa på alla tänkbara ömma tår (Existens i SVT 4/11). Lagstiftningen, säger Lena Posner Körösi, infördes under 1930-talet och Nazi-Tysklands storhetstid. Och det vi har i dag är alltså 'en gammal nazistisk lag som ligger kvar'.

Det är möjligt att historieskrivningen är rätt. Men nutids-analysen är däremot helt igenom fel. Det är inga nazistiska eller ens antijudiska föreställningar som ligger bakom dagens lagstiftning. Det är djurskyddet. Och det vet förstås Lena Posner Körösi.

Men Lena Posner Körösi ämnar förgrova debatten ännu ett steg. Hon berättar hur det i församlingen finns många överlevnade, och barn till överlevande , och att de när de går till sin kosherbutik där de kan köpa importerat koscherslaktat kött blir påminda om att de 'inte har samma rättigheter som våra trosfränder i Europa'
."


http://www.dn.se/ledare/signerat/koscherslakt-nej-tack-1.608601

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer med innehåll som strider mot god netikett samt svensk- och EU-lag kommer inte att publiceras.

Likaledes ber jag om överseende med dröjsmål att publicera på grund av tidsbrist.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.