Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 11 april 2010

Den bortglömda paradoxen

Läser en briljant analys av Lena Andersson på DN:s ledarsida om hur vänstern och Feministiskt Initiativ (och faktiskt hela det offentliga samtalet) går vilse moraliskt, när man i respekten för andra kulturer vägrar kritisera kvinnoförtryck och hat mot homosexuella.

http://www.dn.se/ledare/kolumner/har-men-inte-dar-1.1075531

Man behöver inte kunna formulera sig så väl som henne för att märka det. Det blir alldeles tydligt - om man inte halvsover - när RFSL och Helle Klein på Aftonbladet kräver homovigslar i kristna kyrkor men inte i moskéer.

Och detta hyckleri, parat med allt annat hyckleri när det gäller tystnanden om mansdiskrimineringen (olika krav på Polishögsskolan, mansfria dagar på simhallar), gör att åtminstone jag inte vill ha med “de goda krafterna” att göra. Inte ens tillfälligt manifestera med dem mot något.

Men en viktig sak finns inte med i Lenas analys: hur skall vi undgå att ta hänsyn till kvinno- och homofientliga kulturer som etablerar sig i och med invandringen?

Och varför skall vi ge asyl åt människor som anser att kvinnor och homosexuella är mindre värda?

Varför dalta och säga att de är präglade av en annan kultur än oss? Än sen?

Vi kan fördöma, men vi kan inte tvinga invandrare att överge sina värderingar. De finns där och ju fler invandrare som kommer, desto starkare fäste får dessa för oss oacceptabla värderingar.

Här har vi alltså en liberal paradox: man fördömer förtryck i andra kulturer, men vägrar
begränsa massinvandring från sådana kulturer.

Samtidigt ojar man sig över framgångar för “högerextrema” partier runt om i Europa. Men om det är tabu för en politiskt rumsren att ens andas minskad invandring, eller kamp mot asylmissbruket, ja, då driver man väljarna, speciellt de som kommer i närkontakt med invandringens negativa sidor, rakt i armarna på de “högerextrema”.

http://www.europaportalen.se/2010/04/hogerextrema-fram-i-ungern

http://www.dn.se/nyheter/varlden/vallokalerna-oppnar-i-ungern-1.1075804

Det har varit snusförnuftig analys i många år nu, men nu håller det på att bli en fråga om vi inte snart är i samma läge som Tyskland och Europa för 80 år sen. Skall vi aldrig lära oss?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer med innehåll som strider mot god netikett samt svensk- och EU-lag kommer inte att publiceras.

Likaledes ber jag om överseende med dröjsmål att publicera på grund av tidsbrist.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.