Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 22 april 2010

Kan man ställa samma krav på muslimer som på kristna?

Helle Klein, chefredaktör på Aftonbladet,lämnar sin befattning och blir präst.

http://gd.se/kultur/kulturnytt/1.1969628-helle-klein-slutar-pa-aftonbladet

http://www.realtid.se/ArticlePages/201004/20/20100420161621_Realtid562/20100420161621_Realtid562.dbp.asp
http://www.resume.se/nyheter/2010/04/20/helle-klein-slutar-pa-afto/index.xml


För några år sedan, innan hon blev chefredaktör, hade hon en krönika på Aftonbladets ledarsida med rubriken "När skall Gud tröttna på de kristna?"

Denna rubrik visar det omöjliga med att ha likabehandling som ledstjärna i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle, eftersom en motsvarande rubrik om muslimer hade varit omöjlig, och ändå vill vi ha ett sådant samhälle.

Nu hårddrar jag, kanske någon tänker. Visst kan man ha likabehandling som ledstjärna, men man måste tänka på många muslimers kulturella bakgrund.

Men vore en sådan invändning verkligen hederlig? Är det inte som jag hävdar, att likabehandlig och mångkulturalism är oförenligt?

Orsaken till Kleins artikel var att en församling inom Svenska Missionsförbundet, en frikyrka, avskedat en kvinnlig präst som ville leva lesbiskt med en annan kvinna.

Som de flesta inser, skulle ingen muslimsk församling tillåta något sådant heller. Frågan är om det ens finns kvinnliga imamer? Nå, jag har aldrig hört talas om att en imam, manlig eller kvinnlig, valt att viga ett homosexuellt par. Inte heller har jag hört krav från RFSL eller Helle Klein på att imamer skall tvingas göra det.

Det mest anstötliga med rubriken till Kleins artikel var ändå att den låtsades att det bara var kristna som var homofober. Homosexuella liksom muslimer var lika mycket offer för de gräsliga intoleranta vita kristna männen, för de är ju som kollektiv hela mänsklighetens gissel.

-----------------

Tänk om man skulle säga, att man inte kan ha samma krav på kvinnor som på män. Vore inte det nedlåtande?

Under alla omständigheter vore det dubbelmoral, om man talar om alla människors lika värde och säger sig vara emot diskriminering.

Är det inte diskriminering av kristna att bara kräva av dem, att de viger homosexuella, men inte detsamma av muslimer?

Och är inte det ett svek mot muslimska homosexuella?

Jag antar att man försvarar denna dubbelmoral med, att Islam och muslimska länder har inte genomgått samma förändring med avseende på jämställdhet och homosexuellas rättigheter som vi i väst, varför det skulle upplevas som för provokativt att i dagsläget kräva det av invandrare med bakgrund i sådana länder. Det är en förändring som måste komma gradvis och som kommer att komma gradvis under inflytande från det omgivande majoritetssamhället. Men hur vet man det? Vad har vi för garantier?

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-nu-skjuter-hon-in-sig-pa-de-etablerade-muslimska-organisationerna-i-sverige-1.1011734

Förutsätter det inte, att det omgivande samhället har en majoritet homovänliga? Vad händer om den majoriteten krymper eller försvinner på grund av demografiska förändringar?

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/ian-buruma-att-tamja-gudarna-om-religion-och-demokrati-1.1081705


------


En sak som jag länge undrat beträffande tesen att alla kulturer är lika värda:

hur kan det anses förenligt med respekten för andra kulturer att hävda, att deras negativa syn på homosexualitet och jämställdhet är mindre värd än vår? Bygger inte mångkulturalismen på tanken, att alla kulturer är lika värda?

Dessa frågor hänger också samman med invandringen och synen på densamma. Men dessa frågor debatteras inte på ett realistiskt sett, i alla fall inte bland de politiskt korrekta.

I stället denna låtsaslek att de etniska svenskarna kommer att förbli i majoritet oavsett invandringens storlek. Men om vi vet något säkert, så är det att det kommer de inte att förbli. . . inte med dagens invandring.

Sedan får man bara hoppas att kulturutbytet funkar, att de framtida svenskarna kommer att ha samma attityder som dagens majoritetssamhället.
----------


Tio dar innan han mördades 2002 talade Pim Fortuyn på ett rättvist och rimligt sätt om muslimer och kristna samt judar. Han till och med kritiserade amerikansk närvaro i Saudi-arabien och jämförde den med om islamister ockuperat Europa och påtvingade oss sina värderingar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer med innehåll som strider mot god netikett samt svensk- och EU-lag kommer inte att publiceras.

Likaledes ber jag om överseende med dröjsmål att publicera på grund av tidsbrist.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.