Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 14 april 2010

Alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra

Undrar hur vanligt mansdiskriminering i kommunala simhallar egentligen är?

Vad säger lagen om att diskriminera utifrån kön?

http://politisktinkorrekt.info/2010/01/22/nytt-kvinnogym-sen-finns-en-stor-kundkrets-bland-invandrarkvinnor-som-inte-vill-trana-bland-man/

http://politisktinkorrekt.info/2010/01/30/muslimska-kvinnor-har-nu-egen-badtid-i-hallasens-badhus/

http://www.grastorp.se/SITE/HOME---Webbplats/Aktuellt/Gratis-bad-foer-alla-kvinnor.aspx


http://genusnytt.wordpress.com/2009/04/28/badhuset-gratis-for-kvinnor/

Och om kommuner får diskriminera utifrån kön, varför får inte privatpersoner göra det, eller till och med utifrån etnicitet eller ras?

En sann libertarian (hur många sådana finns det?) anser att staten inte har rätt att t ex förbjuda en privatägd restaurang att inte diskriminera utifrån kön, sexuell läggning, etnicitet, nationalitet, ras, ålder etcetera.

Jag anser att de som ägnar sig åt sådan diskriminering är ohedervärda, men jag anser inte heller att "omvänd" diskriminering kan kallas "positiv" utifrån ett vetenskapligt och moralfilosofiskt tveksamt resonemang om över- och undergrupper.

Alla tillhör sådana grupper, till och från, beroende på omständigheterna.

Hur som helst, även om privata institutioner skall få diskriminera, i ett libertarianskt nattväktarsamhälle (ett där staten bara står för försvar och polis), så bör inte skattefinansierade och allmänna institutioner få göra det. Gör de det, som fallen ovan visar, praktisera de exakt samma system som förekom i Sydafrika och i amerikanska sydstaterna förr. Även om genus istället för hudfärg är urvalskriteriet.

Sedan kan man förstås diskutera om inte alla privatpersoner och privata företag är beroende av skattefinansierad infrastruktur för sin existens, och att staten därmed har rätt att ställa krav på att de inte diskriminerar.

P.S.

Googlade på "libertarians and discrimination", men fann i brådrasket bara en text som heter Libertarianism makes you stupid.

Skrollade ned till vad jag trodde var relevant för den här postningen.

Skall läsa noggrannare ikväll. Genast observerade jag en passus om förbud för svarta att dricka ur samma dricksfontän som vita, såsom det var i sydstaterna förr, men
det verkar vara en "halmdocka", eftersom ingen libertarian skulle försvara den offentliga sektorns rätt att diskriminera, bara den privata.

Hur som helst verkar det vara en intressant text, som jag tänker studera senare idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer med innehåll som strider mot god netikett samt svensk- och EU-lag kommer inte att publiceras.

Likaledes ber jag om överseende med dröjsmål att publicera på grund av tidsbrist.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.