Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 25 mars 2010

Annan måttstock för muslimer än kristna?

"Seyla Benhabib menar i Autonomi och gemenskap att en grundläggande förutsättning för demokrati är att alla ges samma möjlighet att kommunicera, kritisera, göra påståenden, uttrycka önskningar, känslor och avsikter. Utgångspunkten för denna 'ideala talsituation' är det som Kurt Baier benämner 'the moral point of view' vilket bland annat innebär att tänka på moralregler som avsedda för alla, inte bara för den egna gruppen.

I förlängningen innebär detta en reflektion över hur min tolkning av en moralisk regel påverkar andra individers möjligheter. Yttrandefrihet är en moralregel med avsikt att möjliggöra ett öppet och kreativt samtal inom och mellan grupper.
Eftersom en annan oundgänglig moralisk norm är att människor inte får utsättas för lidande orsakat av verbala eller fysiska kränkningar förutsätter yttrandefrihet, liksom alla andra friheter, ett visst mått av personligt ansvar."

Vad vill Vilks?

Hat tip: Lars Vilks röjer en svensk konsensuskultur

------------


Man säger det inte så rakt ut som Ann Heberlein, men det blir ändå tydligt att man resonerar ungefär så här:

visserligen kan en förlegad kvinnosyn och förlegade attityder till homosexuella vara mer utbredda bland muslimska invandrare än bland svenskar, som präglats av en kontinuerlig upplysning de senaste fem decennierna i fråga om jämställdhet och tolerans, varför vi kan ställa högre krav på infödda svenskar än på invandrare i dessa avseenden.

Respekt innefattar ibland att ge främlingen tid att anpassa sig till ett annat samhälle och att inte skrämma bort honom/henne med lika hårda krav som man har på svenskar på en jämställd kvinnosyn och rätt för homosexuella att gifta sig.

Ställ därför först kraven på de kristna kyrkorna mitt ibland oss, som haft tid att anpassa sig, och utmana inte de som är präglade av andra kulturer med krav på till exempel homovigslar i moskéer.

Summa summarum: trots allt tal om allas lika värde, likhet inför lagen, så skall man inte använda samma måttstock vid bedömningen av utomeuropeiska invandrare som vid bedömningen av infödda svenskar och andra västeuropéer.

Därmed hamnar vi ett samhälle med åtskillig dubbelmoral. Ännu ett pris de infödda måste betala för att visa tolerans mot de nyanlända.

Jag godtar det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer med innehåll som strider mot god netikett samt svensk- och EU-lag kommer inte att publiceras.

Likaledes ber jag om överseende med dröjsmål att publicera på grund av tidsbrist.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.