Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 1 augusti 2010

Alla utom vita får diskriminera

DN Söndag 1/8-10 berättar om den judiska dejtingsajten J-Date.

Egentligen ett omaka par är de ense om. Utöver det judiska, som var så självklart när det kom till partnervalet att de inte reflekterade så mycket över det, trots att ingen av dem är ortodox eller ens särskilt gudaktig av sig.”

Lite längre fram i texten:

Att de valde J-Date var praktiskt eftersom sajten redan var ‘filtrerad’ [fri från goyim?]

Bland den dryga halva miljonen medlemmar på kontaktsajten är inte längre alla judar, men de flesta är det. Man kan klicka i sådant som ‘ortodox’ eller ‘liberal’ och för sina olika intressen
.”

Väldigt luddigt skrivet: dels är sajten “filtrerad”, dels är inte alla judar. Hur skall man tolka det?

Menas att jude är bara den som ansluter sig till den judiska religionen eller att jude är även den som är ateist, men som har judiska föräldrar?

Ibland stöter man på argumentet att vem som helst kan bli jude, och att endast den är det som bekänner sig till den judiska religionen.

Men hur kommer det sig då att man bara erkänner som jude den vars mor är judisk?

Hur kommer det sig att man talar om det judiska folket? Man talar aldrig om det kristna folket eller det muslimska folket. Och visst räknas sionismens förgrundsgestalt, Theodore Herzl, som jude trots att han var ateist?

Och alla dessa judiska hemsidor som listar kända judar?

http://www.heebz.com/

Hur definierar de sådana? I många fall är det uppenbart att man tar med alla som har judiskt påbrå, men som inte nödvändigtvis är bekännande judiska trosutövare. Bröderna Marx och Albert Einstein, gick de i synagogan? Var de troende judar?

Nej, jag är förvissad om att jude eller judisk i första hand står för etnicitet och kulturell gemenskap, inte för religiös gemenskap; det senare först i andra hand.

Saul Bellow, nobelpristagare i litteratur, oroade sig enligt Martin Amis bok “Experience” för blandäktenskap mellan judar och icke-judar, och bland många äldre judar är det vanligt.

I ett nummer av National Review uttryckte en judisk intellektuell, minns inte om det var Norman Podheretz eller vem det var, samma oro med att det judiska folket skulle försvinna, om barnen i blandäktenskapen uppfostrades icke-judiskt.

Elliot Abrams, en medlem i George Bush administration var inne på samma linje.

Nu är denna etniska chauvinism inte ett judiskt privilegium utan även bland afro-amerikaner är det tillåtet att visa samma sorts rasliga medvetenhet.

http://africanamericandatingnetwork.com/


http://www.africanamericanpassions.com/


http://www.blacksingles.com/


Ni kan ju tänka er reaktionen på kontaktsidor med namn som euro-americandatingnetwork, whiteamericanpassions.com and whitesingles.com

En försmak av hur det skulle låta finner vi hos USA:s motsvarighet till EXPO, Southern Poverty Law Center:

http://www.splcenter.org/get-informed/intelligence-report/browse-all-issues/2004/summer/white-supremacists


Vi kan ju även tänka på Black Awareness Week och dylikt, The Council of Black Mayors, låttitlar som “Young, gifted and black”, och man inser att det är så.

För vita är sådana manifestationer av raslig stolthet tabu.

Samtidigt undgår denna form av chauvinism bland judar och afro-amerikaner kritik, från personer som annars talar om vikten av ett färgblint samhälle.

Man kan naturligtvis dra fram ursäkter som att judarna höll på att utrotas, och att de därför har moralisk rätt att vilja bevara sin egenart, och att afro-amerikaner alltid utsatts för diskriminering, varför deras självförtroende behöver stärkas med ord om att de är bra, att black is beautiful.

Men jag tycker att sådana förklaringar har en falsk ton. I ett sant färgblint samhälle, hänvisar man inte till historiska oförrätter för att försvara positiv särbehandling av vissa grupper. Istället utgår man hela tiden från samma måttstock. Endast då kan kampen mot rasism bli trovärdig och få stöd av alla.

* * *

Bakom dimridån av lama ursäkter anar jag en latent fientlighet mot vita.

I synnerhet mot vita, heterosexuella, medelålders män, och det gör mig bekymrad. Hur kommer vita att behandlas när de hamnar i minoritet i USA eller i Europa?

Kommer de att drabbas av “omvänd rasism”?

Några texter som utgångspunkt för ett eventuellt svar:

http://forums.canadiancontent.net/sports/65964-its-pc-olympics.html

http://www.aftonbladet.se/debatt/article204689.ab

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article208689/Stall-de-sjalvklara-sist-i-rekryteringen.html