Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 22 juli 2010

90 000 iranier i Sverige reser fram och tillbaka

– Vi har cirka 90 000 iranier i Sverige. De reser fram och tillbaka och överför pengar till släkt och vänner. Vi vill inte lägga hinder i vägen för detta. Men det tror jag vi har fått respekt för, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

http://www.dn.se/nyheter/sverige/carl-bildt-detaljerna-klara-inom-kort-1.1141446


Om man reser tillbaka till det land man flytt ifrån, är man då en riktig flykting?

Jag fick upp ögonen för detta fenomen när jag 2002 eller 2001 frågade en städare på jobbet var han semestrat. I Irak blev svaret. Hur hade han kommit hit? Som asylsökande eller som arbetskraftsinvandrare?

Merit Wager har bekantgjort att hälften av alla asylsökande från Irak återvänder hem på semester. Med andra ord rör det sig åtminstone inte i de fallen om riktiga flyktingar, vilket givetvis regeringen och journalistkåren vet, men ändå förtiger.

Samma sak med fenomen som apatiska flyktingbarn och ensamkommande flyktingbarn.

Speciellt i det senare fallet rör det sig om manspersoner (varför mestadels sådana?) som
i många fall är arton och däröver.

Det rör sig aldrig om vad vi i vardagsligt tal benämner barn utan i bästa fall om personer som är sjutton, sexton år, som alltså enligt FN:s definition är barn.

Men detta talas aldrig om utan är tabu.

Sammantaget har asylsökande och beviljandet blivit ett i många stycken gigantiskt bedrägeri, oaktat att det naturligtvis finns åtskilliga som är riktiga flyktingar. Majoriteten är gissningvis inte det.