Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 25 maj 2010

Ju fler svenskar med invandrarbakgrund, desto mindre invandringsmotstånd

Jag utgår från att SOM inte delat upp svaren mellan etniska svenskar och nysvenskar, utan man har frågat en grupp med svenskt medborgarskap och svaren visar, föga förvånande, att de med svenskt medborgarskap blivit mer positiva till invandringen.

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/framtidsvagrarna-1.1110810


http://www.dn.se/debatt/svenskarna-blir-alltmer-positiva-till-invandrare-1.1110166


Ju fler svenskar med invandrarbakgrund, desto mindre invandringsmotstånd.

Trots att gruppen invandrare inte är homogen utan representerar människor från hundratalet nationer.

Trots att dessa invandrares intressen inte sammanfaller. Trots spänningarna mellan kristna och muslimer från Mellan Östern.

Trots rekordstor arbetslöshet och ekonomisk kris och social nedrustning, så går tydligen lojaliteten med invandrare som kollektiv före de egna gruppintressena.

Man kan alltså tala om invandrares dubbla lojaliteter. Dels mot Sverige, dels mot det egna kollektivet.

Visserligen finns säkert många invandrare som är för en restriktivare politik i dagens läge, men även om de skulle vara tiotusentals, så är de ändå i minoritet.

Redan 2002 var andelen utlandsfödda i vårt land 12 procent, jämfört med hälften i Norge och Danmark.

Med andragenerationsinvandrarna utgjorde de en femtedel av vår befolkning. Med senare års rekordinvandring, så torde den andelen ha ökat. Kanske till en fjärdedel. I storstäderna än mer.

Mot den bakgrunden undrar jag om man i framtiden kommer att kunna lagstifta bort hederskultur? Kommer man att tillåta hädelse av religiösa gestalter eller får vi en hädelselag? Hur kommer det gå med jämställdheten och homosexuellas rättigheter?

Och hur skall det gå med ekonomin, om antalet som betalar mindre i skatt än de får igen via den offentliga sektorn, som måste bygga fler dagis, skolor, sjukhus, väggar och bostäder, stadigt ökar?

För den som är intresserad av de mekanismer och sociala koder som styr debatten kring invandringen rekommenderas etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstbergs “Typiskt svenskt”.

Han ger en hel del hårresande exempel på journalistisk och politisk opportunism. Efteråt kan man knappast känna sig säker på att vi lever i en demokrati.

http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/folkhemmet-fodde-extrem-individualism_30707.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer med innehåll som strider mot god netikett samt svensk- och EU-lag kommer inte att publiceras.

Likaledes ber jag om överseende med dröjsmål att publicera på grund av tidsbrist.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.